Nederlagen en moeilijke fases maken deel uit van het leven en kun je niet altijd actief voorkomen. Veerkracht kun je zien als de rek die je hebt om hierin mee te veren of te buigen. Veerkrachtig zijn betekent zo normaal mogelijk blijven functioneren ondanks lastige situaties zoals een corona pandemie, scheiding, werkstress of een noodlottig ongeval, en van deze ervaringen zelfs sterker worden.
Een waardevolle eigenschap
Veerkracht is een waardevolle eigenschap die je kunt zien als een buffer. Als er een tegenslag gebeurt, verkleint veerkracht de kans op bijvoorbeeld een burn-out en andere psychische klachten. Vergelijk het met de spreekwoordelijke emmer die kan overlopen: met meer veerkracht heb je een grotere emmer of kun je de emmer sneller leeg laten lopen. Als de tegenslag heel groot is, raakt de emmer nog steeds vol. De kans hierop is echter wel kleiner.



Kun je veerkrachtiger worden?
Het antwoord is ja! Niemand wordt veerkrachtig geboren. Het is een proces van aanpassing aan verschillende stressoren dat afhankelijk is van de context. Met andere woorden, veerkrachtige mensen hebben in de loop van hun leven geleerd om zich goed aan te passen en om te gaan met crisissituaties. Veerkracht kun je zien als een vorm van activiteit waarbij veerkrachtige individuen een moeilijke situatie anders beoordelen dan mensen die geen uitweg zien.
Wat wel opvalt is dat veerkrachtige mensen een probleem zien als een nieuwe uitdaging en geloven dat ze zelf het verschil kunnen maken. Ook blijkt uit onderzoek dat sociale contacten en veerkrachtige rolmodellen jouw veerkracht kunnen bevorderen. Een actieve zoektocht naar oplossingen, een groot zelfvertrouwen en een passende hobby kunnen je ook helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties.
Ieder mens heeft wel momenten gehad waarop hij of zij (een beetje) veerkracht heeft laten zien. Helaas herinneren we ons die momenten niet altijd. Stel jezelf eens de vraag: op welk moment in mijn leven ben ik veerkrachtig met tegenslag omgegaan?