Het fascineert me hoe snel we soms ‘nee’ zeggen tegen onze kinderen. We raken soms helemaal verstrikt in onze eigen regels en grenzen. Het gevolg is dat kinderen te weinig ruimte ervaren en er continue strijd is.
Nee = nee
Herken je dat? Dat je ‘nee’ hebt gezegd, daar veel commentaar op krijgt van je kind en achteraf denkt: ‘Waarom eigenlijk niet?’ Maar dan! Je hebt geleerd dat je consequent moet zijn en dat ‘nee = nee’.
Hoe kun je voorkomen dat je je kinderen verstikt met alles wat niet mag én zelf telkens verstrikt raakt in je eigen ‘nee’?
Alles begint met jouw waarden. Wat vind jij belangrijk en waarom vind jij dat belangrijk? Dat is de basis van jouw leven en de basis van wat je jouw kinderen mee wilt geven. Los van alle opvoedboeken en meningen van anderen. Als jouw waarde rust is, dan passen luidruchtige kinderen daar misschien niet in. Als jouw waarde gezelligheid is, dan is het misschien geen enkel probleem als je kinderen veel geluid produceren. Jouw keuze! Als je dit helder hebt, helpt het je om makkelijker te bepalen of het ja of nee is.
Een snelle nee
We zijn geneigd om snel nee te zeggen, zonder te luisteren naar het verhaal van je kind. Of zonder overdacht te hebben wat de gevolgen zijn. Je hoeft niet direct een antwoord klaar te hebben! Je mag ruimte voor jezelf inbouwen.
Zeg bijvoorbeeld:
‘Uh’
‘Daar moet ik even over nadenken’
‘Ik weet niet zo goed wat ik daarvan vindt’
‘Je hoort het antwoord over 2 minuten’
‘Ik overleg even’
Enz.
Of ga met je zoon in gesprek en stel de vraag: ‘Hoe zie je dat voor je?’ Zo kunnen jullie samen tot een passend antwoord komen.
Als je zoon een sterke wil heeft en een behoorlijk temperament dan is elke ‘nee’ een uitdaging. Sterker nog: elke vraag of verzoek kan een uitdaging zijn. Iedere keer moet je voor je gevoel de strijd aangaan. Je staat al bij voorbaat op scherp.
In de reactie die jij geeft, neem je vervolgens een hele berg aan emotie, meningen en eerdere ervaringen mee. Voor je het weet sta je schreeuwend tegenover elkaar.
Ik daag je uit:
- Zeg deze week eens zo min mogelijke ‘nee’.
- Verzin een andere creatieve reactie.
- Zeg zoveel mogelijk ‘ja’.
- Next level: doe dit ook als het eigenlijk niet klopt wat je kind zegt: ‘Dino’s zijn honderd jaar geleden uitgestorven.’ ‘Ja, denk je dat?’
En als je echt een stap verder wilt: kies drie van jouw belangrijkste waarden en gebruik ze als een kapstok om de richtlijnen binnen jullie gezin aan op te hangen.
Groet, Martine
PS1: Tijdens ons event op 14 november gaan we in onze workshop ‘Begrip tussen generaties’ verder in op jouw waarden en jouw visie.
PS2: Wil je graag nog eens verder kijken naar wat jij kunt doen voor je zoon?
In het zesweeks online programma ‘Gevoelige en temperamentvolle jongens’ gaan verder over jouw houding t.o.v. je zoon, wat je kunt doen om zijn temperament wat te temperen en wat er nodig is voor meer rust in huis.