Boze buien, strijd en een gevoel van machteloosheid. Leven met een (hoog)gevoelig en temperamentvol kind kan enorm intens zijn. Zowel voor jou, als voor je kind. Je loopt vaak op eieren en bent altijd aan het scannen hoe de vlag erbij hangt. Jouw kind vraagt meer dan gemiddeld veel van je aandacht en energie. Dit is vaak erg vermoeiend en soms stressvol.

“Ik zal blij zijn als de vakantie weer voorbij is”

Ik hoorde ouders dit vaak zeggen, tegen het eind van de zomervakantie. Ik snapte dat nooit zo goed. Inmiddels weet ik wel beter. Zeker als je gevoelige en/of temperamentvolle kinderen hebt, neemt dat heel veel van je eigen ruimte in. Daarom voor komende zomervakantie een paar korte tips.

Gevoelige-en-temperamentvolle-jongens

Basisbehoeften

(Hoog)gevoelige kinderen reageren niet alleen op prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit, zoals bijvoorbeeld honger, dorst en slaapgebrek. Om overprikkeling de baas te zijn helpt het om naar de basisbehoeften te kijken. 

  • Drink water: dit ontprikkelt onmiddellijk, zorgt dat je lichaam goed functioneert, spoelt door en voert af wat niet meer nodig is. Zowel letterlijk als figuurlijk.
  • Tem het hongermonster:

Kinderen voelen honger niet altijd maar, hun lichaam reageert er wel op. Ze raken geprikkeld en je ziet boos, huilerig of zeurderig gedrag.

  • Slaap voldoende: een inkopper, maar in de zomer soms wel lastig. Zeker temperamentvolle kinderen lijken nog niet altijd moe, omdat er nog zoveel te beleven valt.

Wat kun jij doen om aan de rust en slaapbehoefte van je kind te voldoen?

Rode oren, grote ogen

Rode oren en grote pupillen is een teken van overprikkeling. Je kunt er donder op zeggen dat er een uitbarsting zal volgen. Dit is het moment om iets te gaan doen waar je kind rustig van wordt.

Waar ga jij van bloeien?

Hallo vader of moeder, ook jij hebt vakantie! Je hebt het nodig om af en toe te ontspannen en iets voor jezelf te doen. Bepaal wat dat is voor jou en ga het doen.  Opladen is heel belangrijk als je veel energie gebruikt op een dag.

Martine Swager Coaching met hart voor jongens

Martine Swager 

Coaching met hart voor jongens

Praktijkadres: Parelborch 8, Rosmalen