Etherische oliën 

Etherische (essentiële) oliën worden verkregen uit de verschillende onderdelen van de plant. Dit is afhankelijk van de olie en het doel waar die voor gebruikt gaat worden. De etherische olie kan afkomstig zijn van de bloemen, bladeren, wortels, stengels, de schil, hars of de zaden. Ze verschillen flink van plantaardige oliën; laten geen vetvlek achter op papier, zijn vluchtig door hun moleculaire structuur en meestal lichter dan water. Vaak zijn de etherische oliën kleurloos, maar kunnen ook donkerbruin, blauw, geel of groen zijn.

Etherische oliën kun je voor verschillende doeleinden gebruiken: zoals parfumeren, in de keuken, wellness, gezichts- en lichaamsverzorging en voor de gezondheid. Dit is onder meer mogelijk omdat de huid opmerkelijk snel etherische oliën op kan nemen. Neem zelf de proef op de som: breng op je voetzool enkele druppels olie van knoflook aan. Na enkele uren zal je adem ook naar knoflook ruiken.

etherische-olien

Gezondheid en etherische oliën

Aromatherapie baseert zich tegelijkertijd op de principes van de reguliere geneeskunde en op die van de homeopathie. Evenals bij de westerse geneeskunst doet men aan geneeskunde van de tegengestelden terwijl bij homeopathie ook ‘het terrein’ van belang is. Het weer in evenwicht brengen van het biologisch terrein.

Etherische oliën zijn vooral werkzaam bij circulatiestoornissen, stoornissen aan het zenuwstelsel, dermatologische afwijkingen, hormonale disbalans, stress en slapeloosheid, chronische aandoeningen zoals reuma en artrose. Ook infecties zijn uitstekend te behandelen met etherische oliën. Maar let op: de werking is totaal anders dan bij antibiotica. Antibiotica werkt direct in op de ziektekiem. Een etherische olie maakt het terrein waar de ziektekiem zich bevindt onleefbaar voor dit micro-organisme, zonder deze omgeving schade toe te brengen. Hierdoor ontstaat een duurzaam herstel met minder kans op het opnieuw opvlammen van de infectie.

Gezichtsverzorging en etherische oliën

Vanwege de eigenschap dat etherische oliën, mits van superieure kwaliteit, vrijwel de enige werkstoffen zijn die direct door alle huidlagen dringen is het een prachtig product om te gebruiken voor de lichaamsverzorging alsmede voor de gezichtsverzorging. Niet alleen de concentratie van het product, maar ook de opname door de huid garandeert een structurele verbetering van de huidconditie en huidstructuur. Vanwege die mooie eigenschappen werk ik met deze krachtige natuurbron!

 

Studio Marianne - Marianne Langenberg

Marianne Langenberg

Studio Marianne

Praktijkadres: Bremhoeven 45, Rosmalen