Ouders doen natuurlijk hun uiterste best om hun kinderen zo goed mogelijk te verzorgen en liefdevol te zijn, maar vaak zijn er situaties waarin het gewoon niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als ze zelf ziek zijn, moeten werken, problemen hebben, gaan scheiden of wat dan ook waardoor ze geen werkelijke aandacht hebben.

Een weg naar verbinding met je kind

Jonge kinderen overzien lang niet alles

Toen je heel klein was kon je niet zonder aandacht en verzorging. Nog geen minuut. Dat komt omdat jonge kinderen geen idee van tijd hebben. Ze weten het niet en overzien dingen nog lang niet. Ze kunnen daardoor niet wachten tot hun behoefte wel vervuld worden en krijgen dan het gevoel dat het allerergste gebeurt. Alles is nu of nooit. En ze kunnen zichzelf niet troosten! Deze momenten van stress moeten verdrongen worden anders raakt het brein overstrest. Verdringing helpt het kind te overleven in voor het kind traumatische situaties.

Onbewust herhalen als ouder

Eenmaal zelf ouder, zitten deze verdrongen oude pijnen soms nog in de weg om je werkelijk te kunnen verbinden met je kind. Voor je het weet ga je onbewust herhalen wat je vroeger zelf hebt ervaren. Zo zei een ouder ooit: “Ik wil niet steeds boos worden zoals het vroeger thuis ging, maar toch doe ik hetzelfde naar mijn kind”.

Gelukkig is deze vicieuze cirkel te doorbreken. Via gesprekken en praktische handvatten ga je onderzoeken wat jouw manier van reageren is. Je herkent je emotionele patronen, beseft dat ze minder met het hier en nu te maken hebben dan je denkt. En dat je ze onbewust projecteert op je eigen kinderen.

Oudercoaching

In de Oudercoaching leer je hoe je thuis anders met emoties kunt omgaan. Daardoor ontstaat er ruimte om ontspannen samen te zijn met je kind.

“Het contact met mijn kinderen is veel beter geworden, opener en rustiger. De coaching leerde me adequater omgaan met mijn boosheid en frustratie. Hierdoor voel ik me rustiger en kan ik meer bij mezelf blijven.”

Yvonne Raaijmakers van Praktijk 'Bewust, Licht & Krachtig'

Yvonne Raaijmakers

Psychosociaal therapeut

  • Oudercoaching – voor een ontspannen ouderschap
  • PRI-therapie/coaching – voor hulp bij Angst, onzekerheid, stress
    • Aangesloten bij beroepsvereniging SBLP, bij NIBIG en geregistreerd bij RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg)
    • Gedeeltelijke vergoeding is mogelijk

Praktijk ‘Bewust, Licht en Krachtig’
Kattenbosch 123, Rosmalen