Detoxen? Dat doet je lichaam elke dag! Of is het misschien toch goed om je organen af en toe een ‘steuntje in de rug’ te geven? Elk moment van de dag is jouw lichaam aan het reinigen zonder dat jij er ook maar over hoeft na te denken. De lever, de nieren en darmen spelen hierin een grote rol. Dan heb ik het dus over het proces binnenin jouw lichaam. Maar wat buitenom jou gebeurt, daar zijn de organen natuurlijk ook druk mee bezig. Ze doen heel hard hun best maar gezien onze westerse levensstijl kunnen ze af en toe wel ‘een steuntje in de rug’ gebruiken. Waarom?

Detoxen

Even terug in de schoolbanken;
de spijsvertering in het kort

Bij het proces van de spijsvertering komen er altijd afvalstoffen vrij die het lichaam weer moeten verlaten. De lever zuivert het bloed wat van de spijsverteringsorganen komt, wateroplosbare afvalstoffen verlaten het lichaam via je nieren en de vet oplosbare stoffen worden gebonden aan de gal en uitgescheiden via de darmen. Dat heeft ons lichaam dus mooi geregeld.

Spijsvertering

Wat is de invloed van onze westerse leefstijl op ons lichaam?

De lever ruimt natuurlijk niet alleen afvalstoffen op die uit het lichaam zelf komen, ook de afvalstoffen van buitenaf, bijvoorbeeld door het inademen van lucht, zijn vervuild door uitlaatgassen en huishoudchemicaliën.

Onze westerse levensstijl zoals te veel stress, een voedingspatroon vol ongezonde vetten, suikers, weinig essentiële voedingsstoffen, toevoegingen aan voeding (zgn. E-nummers), alcohol, roken, transvetten, zijn nou niet bepaald gunstige stoffen voor ons lichaam. Door de combinatie van interne toxines die ontstaan door onze eigen stofwisseling en al die externe toxines zoals hierboven omschreven, kunnen er meer gifstoffen binnenkomen dan het lichaam kan uitscheiden en raakt de gezondheid ondermijnd. 

Waarom zou jij kiezen voor een detoxkuur?

Door af en toe een korte of langere detox te doen verminder je de belasting op de belangrijkste ontgiftingsorganen; je darmen, lever en nieren. Het kan een begin zijn van een gezondere levensstijl en heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest. 

Wie adviseer ik een detoxkuur in mijn praktijk?

In mijn praktijk zie ik dat detoxen een optie zou kunnen zijn voor mensen met een huidprobleem (droge, vlekkerige huid), hoofdpijn, (schimmel)infecties, vermoeidheid en lusteloosheid (denk aan de voorjaarsmoeheid), gewrichtspijn (verzuring), allergiën, winderigheid, een opgeblazen gevoel en constipatie. De weerstand neemt af en de kans op ziekten neemt toe. In de praktijk zie je dat veel huidklachten een oorsprong hebben in een overbelast stofwisselingssysteem.

Wat te denken van aanhoudende stress. Die ondermijnt de lichamelijke en geestelijke gezondheid omdat de stress hormonen adrenaline en cortisol de werking van het immuunsysteem en de bloedsomloop verstoren. Daardoor verwijdert het lichaam gifstoffen minder effectief en neemt de toxische belasting toe.

Vetverbrander

Detoxen heeft geen zin als je je levensstijl niet wil aanpassen

Detoxen is altijd goed maar persoonlijk vind ik het beter als je ook je leefstijl aanpast en niet alleen voor de tijd van de detoxkuur.  Je zult je met een detoxkuur tijdelijk fitter voelen, meer energie hebben en wellicht afvallen, maar op de lange termijn is er weinig effect als je je gedrag niet verandert. Dus dan is een detoxkuur zonde van je tijd en geld.

Wat kun je zelf nog meer doen naast een detoxkuur?

Om je detox te ondersteunen kun je nog het volgende doen:

  • Geef je lichaam een dagelijkse scrubmassage.
  • Beweeg 3 x per week intensief. Dat betekent dat je flink gaat transpireren. Dat ontzuurt het lichaam en stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen.
  • Na iedere douchebeurt koud afdouchen. Dit stimuleert de bloedsomloop en de verbranding van vetweefsel.
  • Ga naar de sauna.
  • Een keer per week een minivasten periode. 16 Uur niets eten en alleen maar water drinken. ’s Avonds na het avondeten eet je niets meer tot de lunchtijd van de volgende dag.
  • In mijn praktijk is een Detox aromatherapie lichaamsbehandeling
  • Probeer ook digitaal te detoxen. Lees een boek, neem een bad. Aromatherapie van S.P.A. heeft een badolie om het ontzuren en detoxen van het lichaam te bevorderen.

Waarom zou je kiezen voor een detoxkuur ‘Schoon en fit’ van S.P.A.?

Er bestaan strenge en minder strenge detoxprogramma’s. Bij strenge programma’s neem je nauwelijks vast voedsel. Het lichaam leert dus niet om zelf beter gifstoffen uit te scheiden.

Tijdens een S.P.A. detoxkuur blijf je ‘normaal’ eten en vermijd je zoveel mogelijk alcohol, thee, koffie, chocolade en suikers. Verder ook liever minder tarweproducten, koemelk, zout, vlees, kant- en klaar maaltijden, vet en/of gefrituurd voedsel.

De kuur duurt ongeveer 2 weken. Deze tijd heeft het lichaam ongeveer nodig om de toxines goed los te laten.

Terreinbehandeling ontzuren

Wat mag ik verwachten van de detoxkuur ‘Schoon en fit’ van S.P.A.?

Na twee weken zul je merken dat je aangepaste levensstijl geen moeite meer kost. Je hebt het je eigen gemaakt en voelt het verschil. Je voelt je naar alle waarschijnlijkheid vitaler, met meer energie en een beter gewicht. Ook ziet je huid er frisser en jonger uit. Kortom, je uitstraling is energieker en zo voel je je ook.

Hoe ziet de detoxkuur ‘Schoon en Fit’ eruit?’

De detoxkuur kun je in een zwaardere variant toepassen of als een lichte kuur. Dit is afhankelijk van wat en hoeveel je eet. Het is ook afhankelijk van je doel. Wil je alleen ontgiften, wil je ook afslanken dan adviseer ik jou een vetverbrander (Brule graisse) op basis van etherische oliën, wil je ook ontzuren omdat je last hebt van chronische ontstekingsreacties zoals artritis, slijmbeursontsteking, eczeem etc. dan adviseer ik jou etherische oliën die ontzuren. (Terreinbehandeling Ontzuren – TT28)

De basis van deze kuur bestaat uit 2 flacons siroop ‘Schoon en Fit’ bestaande uit een Maltitolsiroop, citroen-, ananas-, brandnetel-, moerasspirea extract en diverse etherische oliën. Je voegt dagelijks 9 pompjes van de siroop toe aan 1 liter water, drinkt dit verdeelt over de dag op en drinkt daarnaast nog 1 liter water.

De detoxkuur van S.P.A. wordt speciaal voor jou op maat gemaakt

Voor iedere klant maak ik een persoonlijk plan op maat. Dit alles hangt af van welk doel jij voor ogen hebt. Ter ondersteuning krijg je natuurlijk ook algemene adviezen en voedingsadviezen.

Voor meer info en prijzen: Detox -Aromatherapie S.P.A.

Studio Marianne - Marianne Langenberg

Marianne Langenberg

In 1990 ben ik gestart met mijn studio voor gezichts- en lichaamsverzorging. Aromatherapie van Société Provençale d’Aromatherapie (S.P.A.) heeft een holistische kijk, een driedimensionale aanpak, op de algemene huidverzorging en allerlei huidaandoeningen.

Studio Marianne
Bremhoeven 45, 5244GV Rosmalen