Baby’s worden op de wereld gezet als hulpeloze wezentjes. In tegenstelling tot de dierenwereld kunnen ze niet gelijk lopen. Aristoteles omschreef de mens als ‘tabula rasa’: een onbeschreven blad, zonder kennis, vaardigheid en persoonlijkheid. Daarnaast hebben baby’s ook nog geen woorden tot hun beschikking, dus communicatie is lastig. Hoe krijg je dan contact met je baby?

Contact met je baby

Gelukkig zijn we er tegenwoordig wel achter gekomen dat een baby echt geen onbeschreven blad is. Het klopt inderdaad dat baby’s geen gesproken taal tot hun beschikking hebben, dat komt pas rond hun eerste jaar. Maar dat wil niet zeggen dat baby’s niet kunnen communiceren. Contact hebben is namelijk één van de belangrijkste levensbehoeften van een baby.

Babysignalen

Het duidelijkste en meest bekende communicatiemiddel dat een baby gebruikt is huilen. Door middel van huilen laat een baby zien dat er iets is, het laat ongenoegen blijken, de baby heeft honger of moet de prikkels van de dag verwerken. Vandaar ook dat huiluurtje dat sommige baby’s aan het einde van de dag hebben. Daarnaast laten baby’s door middel van non-verbale communicatie, met bijvoorbeeld hun handjes of het gezichtje, zien waar ze behoefte aan hebben. Zo beginnen sommige baby’s te smakken als ze honger hebben (hongersignalen) of ze kijken weg als ze moe zijn (slaapsignalen).

Baby’s hebben niet alleen fysieke behoeftes, zoals slapen of eten, maar ook emotionele behoeftes: de behoefte aan knuffelen, samen kletsen, gedragen worden of samen spelen. Dat is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van een baby.

Unieke signalen

Tijdens een cursus babymassage of een babycoachtraject laat ik ouders kijken naar hun baby en zo leren ze de signalen van hún kindje kennen. Elke baby is uniek en communiceert dan ook op zijn/haar eigen unieke wijze.

Kinderpraktijk Amare

Bij Kinderpraktijk Amare staat de verbinding tussen jou en je kind centraal.
Je kunt bij mij terecht voor baby- en kindercoaching, een cursus babymassage (zélfs al in de kraamtijd), een oudercursus Baby- en Kindergebaren of een Geboorte In Kaart-traject.

Wil je meer informatie? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) een cursus babymassage via een aanvullende zorgverzekering.

Kinderpraktijk Amare - Hanneke Gouw-Grevelman

Hanneke Gouw

Kinderpraktijk Amare

  • baby- en kindercoach

  • docente babymassage

  • docente baby- en kindergebaren

  • Geboorte In Kaart-professional

  • orthopedagoog